Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumok látogatása első rész.

2009.08.17


Az első a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum volt.
A második pedig a Japán Alapítvány fővédnöksége alatt megrendezett időszakos kiállítás volt a Népművészeti Múzeumban.
A cikkem első részében a Hopp Ferenc Kelet -ázsiai Művészeti Múzeumról írok.
A Hopp Ferenc Kelet-ázsia Múzeum Budapesten az Andrássy út 103 szám alatt található.
A Hősök teréről pár perc sétával el érhető.
A belépő jegy 500 ft-ba kerűl a jegy ára egységes tehát nincs diák ,nyugdíjas vagy felnőtt jegy.
Az utcáról belépve egy két oszlop és szobor fogadja az embert amit Hopp Ferenc utazásai során vásárolt meg és később mikor megalapították a múzeumot rakták az épület elé.
Ami persze az ő palotája volt még 1919-ben halála kor nem  ajándékozta a Magyar államnak.
A múzeum 1923-ban nyitotta meg a kapuit a emberek előtt akik egy több ezer darabos gyűjtemény töredékét láthatják csupán.Több könyve is megjelent utazásairól saját készítésű képeivel illusztrálva.

A múzeum az épület emeletén kapott helyett az első teremben Indiából származó tárgyai kaptak helyett a fényképező gépei mellet amiket valószínűleg minden utazására magával vitt.
A második termben is az Indiai tárgyak kaptak helyett.
Mindennapi használati tárgyak voltak ezek és a régi uralkodók képei és festmények díszítették a falakat. A harmadik terem már minket is jobban érdekelt mivel ez volt a Kínai terem.
Itt az egyik vitrinben egy egész család öltözettét megtalálhattuk különféle használati tárgyakkal együtt ilyenek például a hagyományos Kínai cipők amiket valószínűleg nem szívesen viselnék mivel annyira nem szerettem a magaslati levegőt.

A következő vitrinben teás kannák és csészék találhatóak meg egyéb porcelán edényekkel együtt. A terem közepén egy Kínai szépséget ábrázoló fotó foglal helyett egy asztal és egy Dob szék társaságában./ a kínai szépséget nem én találtam ki ez volt a kép címe/
A mellet lévő vitrinben ismét a mindennapi használathoz tartozó tárgyak voltak természetesen ezek is porcelánból voltak.
A következő vitrinben egy sakktábla volt a középpontban és Jade köböl vésett szerencse jogarok sárkányok és dobozok voltak fellelhetők.
A terem közepén lévő vitrinben szintén Jade köböl vésett tárgyak vázák parfüm tartók teás csészék voltak. A falakon egy két festmény volt amelyek a Kínaiak mindennapi életét örökítették meg. A következő terem volt a Japán terem.
Ez volt a múzeum számunkra legjobban várt helyszíne. A falakon korabeli festmények csüngtek főleg a Japán nők szépségér ábrázoltak. Az első vitrinben egy elég szép kis gyűjtemény volt hajtűkből és fésűkből melynek anyagai változatosak voltak mivel a fémtől az porcelánig minden megtalálható volt benne. A következő vitrinben a tükrök és a szépség ápoló termékeket tartalmazó dobozok voltak. A falon pedig Japán írással és képekkel illusztrálva próbálták érthetőbbé tenni hogyan szépítik magukat a Japán nők.
A harmadik vitrinben faragott kis szobrocskák voltak amelyek mindenféle dolgot ábrázoltak ilyen például a Szemorvos , a Birkozók , Egy nagy és három kis béka egy Lótuszlevélen és így tovább. A negyedik vitrinben a japán férfiak pipáit és dohány tartóit lehetett megtekinteni persze ezek is mind kézi munkával ki faragott és pompásan díszített tárgyak voltak.
A következő vitrinben gyógyszeres dobozok foglaltak helyett.
A falon ismét gyönyörű rajzok és festményke foglaltak helyett.
A terem utolsó vitrinében használati tárgyak voltak mint például Sakés üvegek és étkezéshez használatos tárgyak. A terem közepén pedig egy pad volt ahol a múzeum látogató megpihenhetett. Mivel ez volt az utolsó terem egy kicsit csalódott voltam hogy csak ennyi a múzeum. De volt egy kis hajót utánzó kis pad a melyen helyett foglalva Hopp Ferenc leveleiből hallgathatunk részleteket amiket utazásai során vetett papírra és közben digitális  fénykép kereteken életéről össze válogatott képeket tekinthetünk meg.
A múzeum hátsó kertjében pedig egy teljes Japán kapu várta a látogatókat egy Gandhi szobor egy Teknősbéka egy kis szentély és egy négy oszlopon álló építménnyel egyetemben.
Mindent összevetve többet vártam a múzeumtól de még így is megérte azt a kis pénzt amit ki kellett fizetni érte. Itt is fotó jegyet kell venni mint a legtöbb múzeumban és itt kivételesen lehet vakut használni. De ennek csak annyi hátul ütője van hogy a vaku mindig megcsillan a vitrineken és mindenféle új lenyomatokat és foltokat lehet megtekinteni a fotóssal egyetemben. Vaku nélkül pedig a Ultra Compact Digitális gépekkel szép képet ami nincs elcsúszva vagy nem pixeles lehetetlen készíteni.
A másik pedig az hogy a teljes gyűjteményt nem lehet megnézni egy kicsit szomorúvá tett de megérte megnézni.

Tehát ha valaki arra jár bátran ajánlom a múzeum bejárását mint szabad programot.
És itt van a múzeum internetes elérhetősége.


http://www.hoppmuzeum.hu/

írta: Hiroku